Sezon piknikowy czas start! Pomysły na kulinarną majówkę z karpiem w roli głównej

Majówka to doskonała okazja, by zainaugurować letni sezon spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu. Całodniowe wypady za miasto z bliskimi to nadal jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków, niskobudżetowych atrakcji podczas majowego, długiego weekendu. A skoro pikn...
Lokalny i dobry dla środowiska „slow food”. Karp odpowiedzią na konsumenckie trendy

Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego w styczniu 2023 r. przez Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International na zlecenie Organizacji Producentów – Polski Karp, w domach aż 91 proc. Polaków w okresie świątecznym pojawiły się ryby, pośród ni...
Oświadczenie Zarządu Organizacji Producentów Polski Karp w sprawie przedświątecznych cen polskiego karpia i jego dostępności

W nawiązaniu do sprzecznych informacji pojawiających się w mediach o braku dostępności polskiego karpia na rynku i bardzo wysokich cenach ryby, oświadczamy, co następuje:
Czy na świątecznych stołach Polaków zabraknie ryb? Wyniki ogólnopolskiego badania

Ryby to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia, pośród których króluje on - nasz lokalny karp. Czy w roku zdominowanym przez inflację, w którym uszczuplamy zakupową listę, zrezygnujemy z tej tradycji? Według ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii S...
Kulinarne zmagania na…karpia! III Karpiowe Potyczki Kulinarne w Jakubowicach Konińskich

W minioną niedzielę, 4 grudnia 2022 r., w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się III Karpiowe Potyczki Kulinarne w ramach XVII Ogólnopolskich Dożynek Rybackich. Celem wydarzenia jest popularyzacja karpia i pokazanie jego wszechstronnych możliwości kulinarnych, ...
Czy Polacy chcą być „zero waste”?

W dobie galopującej inflacji, uważne, przemyślane zakupy to klucz to tego, by nasz żołądek był pełny, a portfele nie świeciły pustką. Według raportu „Food Waste Report 2022”1, prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i gospodarstwach domowych, a każdy k...
(O)mega zdrowy posiłek dla dziecka? W jesiennym menu postaw na ryby

Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka w okresie jesienno-zimowym? Ryb, oczywiście! Są one źródłem cennych składników odżywczych, a także niezbędnych kwasów Omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzmocnienie odporności. Według badania IMAS1, prze...
Karp nie tylko smażony! 5 prostych przepisów, które odczarują tradycyjnego karpia

Karp jest rybą półtłustą, pełną smaku, a do tego wszechstronną kulinarnie. Można go przygotować pod wieloma postaciami: od dań tradycyjnych po współczesne kulinaria, takie jak np. kofty, tortille, burgery czy sushi. Jego ogromną zaletą jest lokalna dostępność, dzięki któ...
Karp - ryba w stylu „slow food”. Dlaczego warto sięgać po niego przez cały rok?

Norwegowie mają łososia, a my - Polacy - karpia. Rybę, która zazwyczaj gości na naszych wigilijnych stołach, a przecież równie dobrze smakuje w ciągu całego roku. Co najważniejsze, jest naszym lokalnym, łatwo dostępnym dobrem! Ze względu na właściwości odżywcze i dietety...
Rybka lubi…grilla! Czy Polacy wrzucają ją na ruszt?

Grillowanie to bez wątpienia wiosenno-letni narodowy sport Polaków, w którym jesteśmy absolutnymi mistrzami! I nic dziwnego, że korzystamy z plenerowego biesiadowania, bo to najlepszy moment na to, by skorzystać z produktów sezonowych i wrzucić na ruszt ulubione przysmak...
Sezon piknikowy czas start! Pomysły na kulinarną majówkę z karpiem w roli głównej

Majówka to doskonała okazja, by zainaugurować letni sezon spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu. Całodniowe wypady za miasto z bliskimi to nadal jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków, niskobudżetowych atrakcji podczas majowego, długiego weekendu. A skoro pikn...
Lokalny i dobry dla środowiska „slow food”. Karp odpowiedzią na konsumenckie trendy

Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego w styczniu 2023 r. przez Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International na zlecenie Organizacji Producentów – Polski Karp, w domach aż 91 proc. Polaków w okresie świątecznym pojawiły się ryby, pośród ni...
Oświadczenie Zarządu Organizacji Producentów Polski Karp w sprawie przedświątecznych cen polskiego karpia i jego dostępności

W nawiązaniu do sprzecznych informacji pojawiających się w mediach o braku dostępności polskiego karpia na rynku i bardzo wysokich cenach ryby, oświadczamy, co następuje:
Czy na świątecznych stołach Polaków zabraknie ryb? Wyniki ogólnopolskiego badania

Ryby to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia, pośród których króluje on - nasz lokalny karp. Czy w roku zdominowanym przez inflację, w którym uszczuplamy zakupową listę, zrezygnujemy z tej tradycji? Według ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii S...
Kulinarne zmagania na…karpia! III Karpiowe Potyczki Kulinarne w Jakubowicach Konińskich

W minioną niedzielę, 4 grudnia 2022 r., w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się III Karpiowe Potyczki Kulinarne w ramach XVII Ogólnopolskich Dożynek Rybackich. Celem wydarzenia jest popularyzacja karpia i pokazanie jego wszechstronnych możliwości kulinarnych, ...
Czy Polacy chcą być „zero waste”?

W dobie galopującej inflacji, uważne, przemyślane zakupy to klucz to tego, by nasz żołądek był pełny, a portfele nie świeciły pustką. Według raportu „Food Waste Report 2022”1, prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i gospodarstwach domowych, a każdy k...
(O)mega zdrowy posiłek dla dziecka? W jesiennym menu postaw na ryby

Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka w okresie jesienno-zimowym? Ryb, oczywiście! Są one źródłem cennych składników odżywczych, a także niezbędnych kwasów Omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzmocnienie odporności. Według badania IMAS1, prze...
Karp nie tylko smażony! 5 prostych przepisów, które odczarują tradycyjnego karpia

Karp jest rybą półtłustą, pełną smaku, a do tego wszechstronną kulinarnie. Można go przygotować pod wieloma postaciami: od dań tradycyjnych po współczesne kulinaria, takie jak np. kofty, tortille, burgery czy sushi. Jego ogromną zaletą jest lokalna dostępność, dzięki któ...
Karp - ryba w stylu „slow food”. Dlaczego warto sięgać po niego przez cały rok?

Norwegowie mają łososia, a my - Polacy - karpia. Rybę, która zazwyczaj gości na naszych wigilijnych stołach, a przecież równie dobrze smakuje w ciągu całego roku. Co najważniejsze, jest naszym lokalnym, łatwo dostępnym dobrem! Ze względu na właściwości odżywcze i dietety...
1
2