Czy polscy konsumenci są gotowi na mleko A2? Blisko 60 proc. ankietowanych deklaruje, że z chęcią spożywałoby nabiał o obniżonej alergenności.

Utworzenie polskiego rynku mleka A2 to szansa dla polskich hodowców i przetwórców. Na rynku amerykańskim produkty z mleka A2 osiągają ceny prawie trzykrotnie wyższe niż produkty konwencjonalne. Taka perspektywa daje nadzieję zarówno na istotne podniesienie opłacalności p...
Nadzieja dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową. Coraz bliżej produkcji mleka A2 w Polsce?

Ruszyła II edycja współfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, realizowanego przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem...
Polska ma duży potencjał, by produkować mleko A2

Z badań zrealizowanych w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wynika, że Polska ma znaczny potencjał do produkcji mleka A2. Wyniki stanowią ogromną szansę dla rodzimych hod...
Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stołach

Trwają prace w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Inicjatywa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, osiągnęła...
Mleko A2 - przyszłość dla hodowców i nadzieja dla alergików

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczęła realizację projektu, który jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pod nazwą „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Je...
Wapń, białko i witaminy w mleku  – jak wpływają na kondycję Twojego organizmu?

Mleko jest źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, dlatego stanowi ważny element codziennego jadłospisu. Jego zasobność w białko, wapń, witaminy i mikroelementy sprawia, że zaliczane jest do żywności o tzw. wysokiej gęstości odżywczej. Już nawet niewi...
Mleko na start - dlaczego warto rozpocząć dzień od mlecznego posiłku? 3 przepisy na proste i szybkie mleczne śniadania

Nabiał zaliczany jest to żywności o dużej gęstości odżywczej - czyli takiej, której nawet niewielka porcja zapewnia organizmowi składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko do budowy komórek i tkanek, wapń wzmacniający kości ...
Ferment, ale z kulturą!   Dlaczego warto pić fermentowane napoje mleczne?

Produkty mleczne, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej - jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe (ukwaszone) mleko - to znakomite, naturalne źródło probiotyków. Poprawiają równowagę flory jelitowej, wspomagając trawienie i wzmacniają odporność. Dodatkowo,...
Co stoi za polskim mlekiem? Na to pytanie odpowie kampania #DziękujemyŻePijecieMleko

Z billboardu uśmiechają się do nas mama Malwina, tata Maciej, dzieci Kalina i Bogusz oraz Mućka i Ciapek - bohaterowie kampanii #DziękujemyŻePijecieMleko. To przedstawiciele jednego z polskich gospodarstw rodzinnych, znajdujących się pod oceną użytkowości, prowadzoną prz...
Nabiał o obniżonej alergenności już niebawem w polskich sklepach?

Odczuwasz dolegliwości żołądkowe lub trawienne po spożyciu mleka lub produktów mlecznych? A może z powodu nietolerancji pokarmowej całkowicie rezygnujesz z nabiału? Pojawiła się szansa, że już niedługo będziesz mógł bez problemu ponownie cieszyć się jego smakiem. Jak to ...
Czy polscy konsumenci są gotowi na mleko A2? Blisko 60 proc. ankietowanych deklaruje, że z chęcią spożywałoby nabiał o obniżonej alergenności.

Utworzenie polskiego rynku mleka A2 to szansa dla polskich hodowców i przetwórców. Na rynku amerykańskim produkty z mleka A2 osiągają ceny prawie trzykrotnie wyższe niż produkty konwencjonalne. Taka perspektywa daje nadzieję zarówno na istotne podniesienie opłacalności p...
Nadzieja dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową. Coraz bliżej produkcji mleka A2 w Polsce?

Ruszyła II edycja współfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, realizowanego przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem...
Polska ma duży potencjał, by produkować mleko A2

Z badań zrealizowanych w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wynika, że Polska ma znaczny potencjał do produkcji mleka A2. Wyniki stanowią ogromną szansę dla rodzimych hod...
Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stołach

Trwają prace w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Inicjatywa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, osiągnęła...
Mleko A2 - przyszłość dla hodowców i nadzieja dla alergików

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczęła realizację projektu, który jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pod nazwą „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Je...
Wapń, białko i witaminy w mleku  – jak wpływają na kondycję Twojego organizmu?

Mleko jest źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, dlatego stanowi ważny element codziennego jadłospisu. Jego zasobność w białko, wapń, witaminy i mikroelementy sprawia, że zaliczane jest do żywności o tzw. wysokiej gęstości odżywczej. Już nawet niewi...
Mleko na start - dlaczego warto rozpocząć dzień od mlecznego posiłku? 3 przepisy na proste i szybkie mleczne śniadania

Nabiał zaliczany jest to żywności o dużej gęstości odżywczej - czyli takiej, której nawet niewielka porcja zapewnia organizmowi składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko do budowy komórek i tkanek, wapń wzmacniający kości ...
Ferment, ale z kulturą!   Dlaczego warto pić fermentowane napoje mleczne?

Produkty mleczne, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej - jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe (ukwaszone) mleko - to znakomite, naturalne źródło probiotyków. Poprawiają równowagę flory jelitowej, wspomagając trawienie i wzmacniają odporność. Dodatkowo,...
Co stoi za polskim mlekiem? Na to pytanie odpowie kampania #DziękujemyŻePijecieMleko

Z billboardu uśmiechają się do nas mama Malwina, tata Maciej, dzieci Kalina i Bogusz oraz Mućka i Ciapek - bohaterowie kampanii #DziękujemyŻePijecieMleko. To przedstawiciele jednego z polskich gospodarstw rodzinnych, znajdujących się pod oceną użytkowości, prowadzoną prz...