Polska ma duży potencjał, by produkować mleko A2

Z badań zrealizowanych w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wynika, że Polska ma znaczny potencjał do produkcji mleka A2. Wyniki stanowią ogromną szansę dla rodzimych hod...
Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stołach

Trwają prace w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Inicjatywa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, osiągnęła...
Mleko A2 - przyszłość dla hodowców i nadzieja dla alergików

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczęła realizację projektu, który jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pod nazwą „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Je...
Wapń, białko i witaminy w mleku  – jak wpływają na kondycję Twojego organizmu?

Mleko jest źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, dlatego stanowi ważny element codziennego jadłospisu. Jego zasobność w białko, wapń, witaminy i mikroelementy sprawia, że zaliczane jest do żywności o tzw. wysokiej gęstości odżywczej. Już nawet niewi...
Mleko na start - dlaczego warto rozpocząć dzień od mlecznego posiłku? 3 przepisy na proste i szybkie mleczne śniadania

Nabiał zaliczany jest to żywności o dużej gęstości odżywczej - czyli takiej, której nawet niewielka porcja zapewnia organizmowi składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko do budowy komórek i tkanek, wapń wzmacniający kości ...
Ferment, ale z kulturą!   Dlaczego warto pić fermentowane napoje mleczne?

Produkty mleczne, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej - jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe (ukwaszone) mleko - to znakomite, naturalne źródło probiotyków. Poprawiają równowagę flory jelitowej, wspomagając trawienie i wzmacniają odporność. Dodatkowo,...
Co stoi za polskim mlekiem? Na to pytanie odpowie kampania #DziękujemyŻePijecieMleko

Z billboardu uśmiechają się do nas mama Malwina, tata Maciej, dzieci Kalina i Bogusz oraz Mućka i Ciapek - bohaterowie kampanii #DziękujemyŻePijecieMleko. To przedstawiciele jednego z polskich gospodarstw rodzinnych, znajdujących się pod oceną użytkowości, prowadzoną prz...
Nadzieja dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową. Coraz bliżej produkcji mleka A2 w Polsce?

Ruszyła II edycja współfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, realizowanego przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Celem...
Polska ma duży potencjał, by produkować mleko A2

Z badań zrealizowanych w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wynika, że Polska ma znaczny potencjał do produkcji mleka A2. Wyniki stanowią ogromną szansę dla rodzimych hod...
Kolejny krok ku mleku A2 na polskich stołach

Trwają prace w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Inicjatywa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, współfinansowana z Funduszu Promocji Mleka, osiągnęła...
Mleko A2 - przyszłość dla hodowców i nadzieja dla alergików

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka rozpoczęła realizację projektu, który jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pod nazwą „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”. Je...
Wapń, białko i witaminy w mleku  – jak wpływają na kondycję Twojego organizmu?

Mleko jest źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych, dlatego stanowi ważny element codziennego jadłospisu. Jego zasobność w białko, wapń, witaminy i mikroelementy sprawia, że zaliczane jest do żywności o tzw. wysokiej gęstości odżywczej. Już nawet niewi...
Mleko na start - dlaczego warto rozpocząć dzień od mlecznego posiłku? 3 przepisy na proste i szybkie mleczne śniadania

Nabiał zaliczany jest to żywności o dużej gęstości odżywczej - czyli takiej, której nawet niewielka porcja zapewnia organizmowi składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko do budowy komórek i tkanek, wapń wzmacniający kości ...
Ferment, ale z kulturą!   Dlaczego warto pić fermentowane napoje mleczne?

Produkty mleczne, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej - jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe (ukwaszone) mleko - to znakomite, naturalne źródło probiotyków. Poprawiają równowagę flory jelitowej, wspomagając trawienie i wzmacniają odporność. Dodatkowo,...
Co stoi za polskim mlekiem? Na to pytanie odpowie kampania #DziękujemyŻePijecieMleko

Z billboardu uśmiechają się do nas mama Malwina, tata Maciej, dzieci Kalina i Bogusz oraz Mućka i Ciapek - bohaterowie kampanii #DziękujemyŻePijecieMleko. To przedstawiciele jednego z polskich gospodarstw rodzinnych, znajdujących się pod oceną użytkowości, prowadzoną prz...