Zdrowe jelita, nazywane także „drugim mózgiem”, to klucz do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Na skład i jakość mikrobioty jelitowej bezpośredni wpływ ma właściwy sposób odżywiania, dlatego tak ważne jest, by dostarczać organizmowi bezwzględnie wszystkich składników odżywczych, bilansując odpowiednio posiłki. Zdarza się jednak, że pomimo szczerych chęci część konsumentów ogranicza spożywanie niektórych produktów z uwagi na nadwrażliwość pokarmową, np. na mleko i przetwory mleczne. Czy to oznacza, że są oni skazani na całkowitą rezygnację z nabiału i możliwe ryzyko niedoborów, m.in. wapnia? Czym charakteryzuje się mleko A2A2, jaki ma wpływ na mikrobiotę jelitową i czy może być ono szansą dla tych osób?
Czym jest mikrobiota?
Dysbioza może być przyczyną licznych problemów zdrowotnych, m.in.: chorób układu pokarmowego, schorzeń autoimmunologicznych, nadwagi, otyłości, ale także zaburzeń metabolicznych, m.in. insulinooporności, stanu przedcukrzycowego bądź cukrzycy. Ponieważ regulacja funkcjonowania mikrobioty jelitowej w dużej mierze zależy od jakości odżywienia organizmu, niezwykle istotne jest racjonalne dostarczanie wszelkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie.
– zauważa Hanna Stolińska, doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny.
Mleko i produkty mleczne w żywieniu
Dzienne zalecane spożycie nabiału (RDA) w przypadku młodzieży do 18 roku życia to 1300 mg, natomiast u osób dorosłych to 1000 mg. Oznacza to, że zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w diecie dorosłego człowieka powinny znaleźć się 2-3 porcje produktów mlecznych dziennie[2]. Jeśli natomiast z różnych powodów nie dostarczamy nabiału w takiej ilości, warto skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem w celu ewentualnej dodatkowej suplementacji.
- dodaje ekspertka.
To nie zawsze jest nietolerancja laktozy
Mleko A2 a mikrobiota – nadzieja dla osób z nietolerancją pokarmową
Mleko A2 nie jest jeszcze powszechnie dostępne w polskich sklepach, jest jednak nadzieja, że być może już wkrótce się to zmieni. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka realizuje działania w ramach projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, którego głównym celem jest uruchomienie regularnej produkcji tego surowca w Polsce. Projekt jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Źródła: [1] https://cambridge-diagnostics.pl/co-to-jest-mikrobiota-jelitowa-i-jakie-pelni-funkcje/ [2] Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (2021). Nowe zalecenia żywieniowe [online]. Ncez.pzh.gov.pl [Dostęp: 07.12.2022]. Dostępny w: https://ncez.pzh.gov.pl/sdm_downloads/nowe-zalecenia-zywieniowe/ [3] Jianqin S., Leiming X., Lu X. et al. Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutrition Journal, 2015, 15(1), s. 35. [4] Guantario B., Girlbaldi M., Devirgiliis C. et al. A comprehensive evaluation of the Impact of bovine milk containing different beta-casein profiles on gut health of ageing mice. Nutrients, 2020, 12, s. 2147. [5] Sheng X., Li Z., Ni J., Yelland G. Effects of conventional milk versus milk containing only A2 beta-casein on digestion in Chinese children: A randomized study. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2019, 69, s. 375–382.Ho S., Woodford K., Kukuljan S. et al. Comparetive effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study European. Journal of Clinical Nutrition, 2014, 68, s. 994–1000.