Odczuwasz dolegliwości żołądkowe lub trawienne po spożyciu mleka lub produktów mlecznych? A może z powodu nietolerancji pokarmowej całkowicie rezygnujesz z nabiału? Pojawiła się szansa, że już niedługo będziesz mógł bez problemu ponownie cieszyć się jego smakiem. Jak to możliwe?
Mleko A2A2 a mleko konwencjonalne – co je różni?
Mleko samo w sobie uznawane jest za produkt żywnościowy o znakomitym składzie chemicznym i wysokich wartościach odżywczych. Zdrowe jest zarówno to z wariantem beta-kazeiny A2, jak i mleko konwencjonalne, zawierające beta-kazeinę A1. Jednak wariant A2 ma nad nim przewagę dzięki swojej zwiększonej przyswajalności. Warto jednocześnie podkreślić, że mleko A2 w żaden sposób nie dyskredytuje głównych wartości odżywczych mleka jako takiego. Zarówno jego skład, jak i walory sensoryczne oraz prozdrowotne, są jak najbardziej zachowane. Mleko A2 nie jest też wynikiem żadnych manipulacji genetycznych kojarzonych z GMO. Jest w stu procentach naturalnym mlekiem.
– podkreśla prof. dr hab. Stanisław Kamiński, Katedra Genetyki Zwierząt, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Mleko A2 – dla kogo?
Struktura białka mleka krowiego A2 jest bardziej porównywalna do mleka kobiecego, a także mleka koziego, owczego i bawolego. Sam proces trawienia mleka A2 w przewodzie pokarmowym poprawia ogólny komfort trawienny, nie wywołując przy tym reakcji prozapalnych. To zatem dobry wybór również dla osób dbających o zbilansowaną dietę, zapobiegającą chorobom cywilizacyjnym.
– dodaje prof. Kamiński.
Zainteresowanie wśród konsumentów
II edycja projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności” wystartowała w lutym, a zakończy się w listopadzie br. Projekt jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
[1] Badanie „Spożywanie produktów mlecznych”, zrealizowane przez SW Reearch na zlecenie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka; metoda CAWI, N=1001, reprezentatywna grupa Polaków 18+, K i M; 27.02-03.03. 2023 r.