Jeszcze niedawno na sklepowych półkach mieliśmy do wyboru głównie mleko pełnotłuste, chude czy bezlaktozowe. Dziś coraz częściej pojawia się na nich mleko oznaczone symbolem A2A2. Dla wielu brzmi ono tajemniczo, ale pod tym oznaczeniem kryje się coś bardzo prostego: powrót do naturalnej formy mleka, jakie pili nasi przodkowie.
Białko, które robi różnicę
Dlaczego to ma znaczenie?
Mleko A2A2 nie jest remedium dla osób, które mają alergię na białka mleka krowiego czy nietolerancją mleka w szerokim zakresie. Nie jest także alternatywą dla osób nietolerujących cukru mlecznego, czyli laktozy. Mleko A2A2 jest natomiast wskazanym produktem dla wszystkich tych, którzy mają wzdęcia czy uczucie przelewania w brzuchu powodowane obecnością jednego z głównych białek mleka, czyli beta kazeiny A1 występującej w mleku A1A2. Większość moich pacjentów z podobnymi dolegliwościami pochopnie rezygnuje całkowicie z mleka, myśląc, że każdy jego rodzaj jest dla nich nieprzyswajalny. Dopiero w trakcie wizyty dowiadują się, że mleko A2A2 może być tym rodzajem mleka, które będą doskonale przyswajali.
– wyjaśnia Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna
Alergia na białka mleka a nietolerancja białek mleka – nie mylmy pojęć!
Pamiętajmy o istotnej różnicy między alergią na mleko, gdy każda cząsteczka białka mleka może wywołać reakcję immunologiczną; nietolerancją białek mleka czy cukru mlecznego laktozy w szerokim zakresie; a nietolerancją konkretnego białka mleka, czyli własne beta-kazeiny w wariancie A1. Mleko A2A2 zawierające wyłącznie beta – kazeinę A2 polecam osobom, które zmagają się z uciążliwymi dolegliwościami powodowanymi beta-kazeiną w wariancie A1.
– dodaje dietetyczka
Skąd bierze się mleko A2A2?
Powrót do natury – i do własnego komfortu
Wielu moich dorosłych pacjentów zauważa, że coraz gorzej toleruje tzw. klasyczne mleko. Wielu z nich wcale nie chce też z mleka całkowicie rezygnować. Dlatego bardzo się cieszę, że mogę im doradzić w trakcie wizyty w kwestii odpowiedniego doboru mleka spełniającego ich oczekiwania. Mleko A2A2 jest łagodne dla układu pokarmowego i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mleka.
- podsumowuje ekspertka
Czwarta edycja projektu „A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2025”, realizowanego przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, wystartowała w lutym, a zakończy się w listopadzie br. Projekt współfinansowany jest przez Fundusze Promocji. Więcej informacji na stronie http://a2a2.pfhb.pl.
