W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) określono, w jaki sposób pandemia COVID-19 i wynikające z niej obostrzenia, wpłynęły na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Niemal dwie trzecie dorosłych (61 proc.) z niepokojem zaobserwowało u siebie spadek nastroju. Dwukrotnie mniej osób (24 proc.) martwiło się, że na ich samopoczuciu negatywnie odbije się brak aktywności fizycznej.[1]
Picie kawy jednym ze sposobów na poprawę nastroju w pandemii
Kawa wspomagała utrzymanie aktywności w czasie pandemii
Wnioski z badania potwierdzają, że lockdown oraz ograniczenia związane z pandemią wywarły na nas istotny wpływ. Z jednej strony jest to niepokojące, ale z drugiej, dobrze, że tak wiele osób wprowadziło do swojego codziennego planu dnia drobne zmiany, aby poprawić swoje samopoczucie, na przykład wygospodarowując czas na ćwiczenia fizyczne lub robiąc sobie przerwę na kawę. Te ostatnie przynoszą nam dwojakie korzyści. Po pierwsze, zapewniają czas na relaks i możliwość delektowania się smakiem i aromatem kawy. Po drugie, co udowodniono naukowo, spożycie kawy poprawia nastrój, podnosi czujność i zmniejsza uczucie zmęczenia dzięki działaniu kofeiny oraz polifenoli zawartych w kawie.
Giuseppe Grosso, adiunkt na Wydziale Nauk Biomedycznych i Biotechnologicznych Akademii Medycznej Uniwersytetu w Katanii we Włoszech
Polska i Włochy z największymi spadkami nastroju w czasie pandemii
Nacje dotknięte spadkiem nastroju zwiększyły spożycie kawy w pandemii
Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) to organizacja typu not-for-profit założona w 1990 roku, której statutowa działalność jest związana z prowadzeniem badań i promocją wiedzy naukowej o zależnościach między „kawą i zdrowiem”. ISIC prowadzi wszystkie działania z poszanowaniem zasad etyki badań naukowych. Prowadzona przez ISIC komunikacja jest oparta na naukowych danych i wynikach badań publikowanych w recenzowanych czasopismach naukowych oraz innych wydawnictwach.
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Fundacji wspiera naukowa Rada Ekspertów. Program objęty jest patronatem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Szczegółowe informacje na temat wyników badania są dostępne na stronie: https://www.coffeeandhealth.org/2021/05/legacy-of-lockdown-on-mental-wellbeing-and-the-role-of-coffee-to-support-mood/
Czytelnicy, którzy chcą dowiedzieć się więcej na tematy kawy i zdrowia, mogą odwiedzić stronę: www.kawaizdrowie.pl
[1]: Badanie dorosłych Europejczyków przeprowadzone przez firmę Censuswide (marzec 2021 r.).
[2]: Santabárbara, J. i in. (2021), Zachorowalność na zaburzenia lękowe podczas epidemii COVID-19: Zaktualizowana meta-analiza badań na próbach wybranych społeczności. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, 109.
[3]: Bueno-Notivol, J. i in. (2021), Zachorowalność na depresję podczas epidemii COVID-19: Meta-analiza badań na próbach wybranych społeczności. International Journal of Clinical and Health Psychology, 21(1).
[4]: Haskell-Ramsey, C.F.i in. (2018), The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults. Nutrients, 10(10):1386.
[5]: Badanie panelowe Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności poświęcone produktom dietetycznym, żywieniu i alergiom (NDA) (2011) Opinia naukowa w sprawie uzasadnienia oświadczeń zdrowotnych związanych z kofeiną i zwiększonym utlenianiem tłuszczów prowadzącym do zmniejszenia masy tkanki tłuszczowej w organizmie (ID 735, 1484), zwiększonym wydatkiem energetycznym prowadzącym do zmniejszenia masy ciała (ID 1487), zwiększoną czujnością (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) i poprawą koncentracji (ID 736, 1485, 1491, 2375) zgodnie z postanowieniami Art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1924/20061. Dziennik Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), 9(4):2054.
[6]: N Clarke i in. (2020). Regularne spożycie kofeiny nie wpływa na ergogeniczność spożycia kawy podczas jazdy rowerem na czas na trasie 5 km. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Publikacja internetowa.
[7]: N Clarke i in. (2019). Spożycie kawy w podobnym stopniu poprawia wyniki jazdy rowerem na trasie 5 km u mężczyzn i kobiet. Nutrients. Publikacja internetowa.