Nawodnienie, czyli regularne spożywanie odpowiedniej ilości płynów, jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I chociaż zalecenia1 mówią o tym, by zdrowy, dorosły człowiek wypijał ok. 2 litrów wody dziennie, a w czasie intensywnego wysiłku lub upałów – nawet do 4-5 litrów, dla urozmaicenia i uzupełnienia nawodnienia warto sięgać również po inne napoje – na przykład kawę.
Kawa a nawodnienie
Kawa nie ma istotnego wpływu na wchłanianie, metabolizm i wydalanie cennych minerałów. Jeśli tenże efekt występuje u niektórych osób, to jest on niewielki i nie ma wpływu na nasze zdrowie (nie daje żadnych objawów klinicznych). Dla przykładu filiżanka kawy zawiera około 7 mg magnezu, a espresso nawet 25 mg magnezu. Tymczasem przy wypijaniu około 4 filiżanek kawy w ciągu 24 godzin możemy wydalić przez nerki około 4 mg magnezu. Jest to niezwykle mało w stosunku do dziennego zapotrzebowania na magnez wahającego się w granicach od 300 do 400 mg na dobę. Najczęściej niedobory magnezu u ludzi mają inne przyczyny związane głównie z jego niskim spożyciem –
podkreśla prof. Mirosław Jarosz.
Kawową przyjemność dawkuj z umiarem
Kawa zawiera wielokrotnie większe stężenie wielu składników prozdrowotnych, zwłaszcza tzw. polifenoli, w porównaniu do innych produktów żywnościowych. Jej pozytywny wpływ na zdrowie został udowodniony ponad wszelką wątpliwość. Można nawet powiedzieć, że jest on olbrzymi, ponieważ regularne spożywanie kawy (najlepiej od 3 do 5 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy typu 2, demencji, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów. Opóźnia też utratę funkcji poznawczych –
dodaje prof. Jarosz.
Kawa w upalny dzień? Jak najbardziej!
- 0,5 szklanki zmielonej kawy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka lub dowolnego napoju roślinnego
- opcjonalnie słodzidło, np. erytrytol
- kostki lodu
- ¼ szklanki mocnej kawy
- ¼ szklanki bezcukrowego syropu czekoladowego
- odrobina laski wanilii
- ¼ szklanki odtłuszczonego zimnego mleka lub napoju roślinnego
- opcjonalnie kostka gorzkiej czekolady (min. 70%) – do starcia na wiórki
- jedno mocne espresso (ok. 50 ml)
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- kostki lodu (opcjonalnie)
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pij-wiecej-wody
2: Grandjean A.C. et al (2000). The effect of caffeinated, non caffeinated, caloric and non caloric beverages on hydration. Journal of American College of Nutrition, 19, 591-600.
3: Food Standards Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7th edn., Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.
4: Maughan R.J. et al (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition Dietetic, 16, 411-420.
5: Neuhauser-Berthold M. et al (1997). Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann. Nutr. Metab. 41, 29-36.
6: Ibidem.
7: Heckman M.A. et al. (2010) Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci, 75:R77-87.
8: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95.
9: Townsend N. et al. (2016) Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016. Eur Heart J, published online ahead of print.