Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie1. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia2 – cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zwłaszcza dotyczącymi wpływu kawy na zdrowie. Jednak badania naukowe dostarczają kolejnych dowodów na jej korzystny wpływ na organizm. Sprawdźmy, czy mała czarna może pomóc nam w walce z jesienną chandrą.
3-5 filiżanek kawy dziennie zasili twoją pamięć
Zrób sobie przerwę na… dobry nastrój
Kawa odgrywa szczególną rolę w codziennym życiu mieszkańców Północnej Europy, w wielu krajach będąc uznawaną za narodowy napój. Norwegowie, Szwedzi czy Duńczycy celebrują czas picia kawy jako okazję do relaksu i rozmowy z przyjaciółmi i bliskimi. Ciemne, deszczowe wieczory spędzają w coffeehouse’ach, delektując się zapachem świeżo palonej kawy. Przeciętny mieszkaniec Skandynawii zużywa w ciągu roku od 6 do nawet 9 kg kawy16, podczas gdy Polak wypija średnio 2-3 razy mniej17. |
Kawa superfoodem nie tylko dzięki pobudzającym właściwościom
Kawa spełnia główne kryteria żywności funkcjonalnej i można byłoby ją nazwać prymusem w tym temacie. Jest żywnością przeznaczoną do codziennego konsumowania, a jej pozytywny wpływ na zdrowie – olbrzymi! Regularne spożywanie kawy, najlepiej od 3 do 5 filiżanek dziennie, zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy typu 2, demencji, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów – raka jelita grubego, wątroby, szyjki macicy, prostaty). Opóźnia także utratę funkcji poznawczych oraz wydłuża życie. Istotnym kryterium żywności funkcjonalnej, które spełnia kawa jest również i to, że poprawia samopoczucie i dodaje energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań.
Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: https://www.statista.com/chart/23081/most-consumed-drink-types-uk/
2: https://britishcoffeeassociation.org/coffee-consumption/
3: Horst Kunz Prof. Dr.: Emil Fischer—Unequalled Classicist, Master of Organic Chemistry Research, and Inspired Trailblazer of Biological Chemistry, First published: 27 November 2002 https://doi.org/10.1002/1521-3773(20021202)41:23<4439: AID-ANIE4439>3.0.CO;2-6.
4: Surma S., Kokot F., Influence of chronic coffee consumption on the risk of kidney and other organ diseases. Review of the literature and clinical studies, Renal Disease and Transplantation Forum 2022;15(1):1-18, DOI: 10.5603/RDTF.2021.0015.
5: Tamże.
6: Maurice Arnaud, Metabolism of caffeine and other components of coffee, January 1993, https://www.researchgate.net/publication/311253694_Metabolism_of_caffeine_and_other_components_of_coffee
7: EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
8: Zhang Y., Hongxi Yang, Shu Li, Wei-Dong Li, Yaogang Wang, Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank DOI: 10.1371/journal.pmed.1003830.
9: Samantha L. Gardener, i in., Higher Coffee Consumption Is Associated With Slower Cognitive Decline and Less Cerebral Aβ-Amyloid Accumulation Over 126 Months: Data From the Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle Study, DOI: 10.3389/fnagi.2021.744872.
10: G W Ross, R D Abbott i in. Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease DOI: 10.1001/jama.283.20.2674.
11: Miguel A Hernán, Bahi Takkouche, Francisco Caamaño-Isorna, Juan J Gestal-Otero, A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease, DOI: 10.1002/ana.10277.
12: Francisco Ciruela, Vicent Casadó, i in., Presynaptic control of striatal glutamatergic neurotransmission by adenosine A1-A2A receptor heteromers, DOI: 10.1523/JNEUROSCI.3574-05.2006.
13: Giuseppe Grosso, Agnieszka Micek, Sabrina Castellano Coffee, tea, caffeine and risk of depression: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies, DOI: 10.1002/mnfr.201500620.
14: Longfei Wang, Xiaoli Shen, Yili Wu, Dongfeng Zhang, Coffee and caffeine consumption and depression: A meta-analysis of observational studies. 2016 Mar; 50(3):228-42., DOI: 10.1177/0004867415603131.
15: Tamże.
16: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2359676777495834&set=a.1185289658267891.
17: Rynek kawy w Polsce. Jak wypadamy na tle Europy?: https://thewhitebearcoffee.pl/aktualnosci/rynek-kawy-w-polsce-jak-wypadamy-na-tle-europy/ [dostęp: 21.10.2024].
18: https://kawaizdrowie.pl/pl/czy-wiesz-ze-/nowe-doniesienia-naukowcow-wyzsze-stezenie-kofeiny-we-krwi-moze-zmniejszac-otylosc-i-ryzyko-cukrzycy-typu-2