Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!
W swym blisko tysiącstronicowym dziele, wydanym po raz pierwszy na początku XX w. i szybko okrzykniętym „biblią kawy”, William Ukers napisał: „Kawa jest najbardziej radykalna ze wszystkich napojów, ponieważ zawsze za jej przyczyną ludzie zaczynają myśleć. A kiedy ludzie zaczynają myśleć, stają się niebezpieczni dla tyranów i dla przeciwników wolności myślenia i działania.”[1] Dziś już nie przypiszemy kawie powstań przeciwko władzy, ale pobudzanie do myślenia na pewno. Współczesna nauka wyjaśnia to działaniem kofeiny, alkaloidu znajdującego się w ziarnach kawy, będącego łagodnym stymulatorem ośrodkowego układu nerwowego, związanym ze wzrostem uwagi i czujności[2], [3]. To oczywiście niejedyny walor tego czarnego napoju, który przez wieki dał się poznać ze względu na swe funkcje sensoryczne, zdrowotne oraz społeczne.
Kawa znaczy moc
Co ziarno, to inny smak
| Szacuje się, że kawa zawiera ponad tysiąc związków chemicznych, które wpływają na jej smak, podczas gdy wino ma ich około trzystu. |
Zwyczaj picia kawy przerodził się w kawiarnie
Od intelektualnej używki do prozdrowotnego naparu
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
[1: Ukers, William H. (William Harrison), 1873-1945, “All About Coffee”, https://www.gutenberg.org/ebooks/28500]
[2: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95]
[3: Fredholm B.B. et al. (1999) Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacol Rev, 51:83-133.]
[4: Božidar Jezernik, Kawa, Wołowiec 2021]
[5: Tamże.]
[6: Tamże.]
[7: https://kellerancoffee.pl/historia-kawy-10-09-2021]
[8: Biostat, Badanie na temat konsumpcji kawy w Polsce, badanie objęło 385 respondentów, którzy piją kawę, maj 2021. Badanie zrealizowano na zlecenie Fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”, organizatora programu „Kawa i zdrowie”.]
[9: W krajach skandynawskich spożycie na głowę jest średnio 2-4 razy większe niż w pozostałych krajach europekscjich: https://n26.com/en-eu/blog/countries-that-drink-the-most-coffee]
[10: Božidar Jezernik, Kawa, Wołowiec 2021]
[11: Jonathan Morris, „Kawa. Historia napoju, któ®y zdobył świat”, wyd. Animi, Bielsko-biała 2020]
[12: https://blog.sklepkawa.pl/pas-kawowy/]
[13: Jonathan Morris…]
[14: Tamże.]
[15: Jonathan Morris…]
[16: Tamże.]
[17: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa_liberyjska]
[18: https://kawowy.guru/kawa-specialty-co-to-jest/]
[19: https://guentercoffee.com/en/blogs/coffee-knowledge/coffea-arabica-varieties-lexicon?srsltid=AfmBOoq0sri0qpFb1jq61gcCSp-Cp0C_WJRbZjcBIyxNfBHEEiA0H9HX]
[20: Joanthan Morris…]
[21: https://www.jstor.org/stable/j.ctvcwnpgg ]
[22: Božidar Jezernik…]
[23: Tamże.]
[24: Božidar Jezernik…]
[25: Is coffee a functional food?: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-]
[26: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2): 89-95. ]
[27: Burke L.M. (2008) Caffeine and sports performance. Appl Physiol Nutr Metab. 33(6): 1319-34. doi: 10.1139/H08-130.]
[28: Eskelinen M.H. et al. (2009) Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia: a population- based CAIDE study. J Alzheimers Dis, 16: 85-91.]
[29: Ding M. et al (2014) Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circ, 129(6): 643-59.]
[30: Sado J. et al. (2017): Association between coffee consumption and all-sites cancer incidence and mortality. Cancer Sci, 108(10):2079-2087.]
[31: Gunter M.J. et al. (2017): Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries, Ann Int Med, 167(4):236-247.]
[32: EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102]

