Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!
W swym blisko tysiącstronicowym dziele, wydanym po raz pierwszy na początku XX w. i szybko okrzykniętym „biblią kawy”, William Ukers napisał: „Kawa jest najbardziej radykalna ze wszystkich napojów, ponieważ zawsze za jej przyczyną ludzie zaczynają myśleć. A kiedy ludzie zaczynają myśleć, stają się niebezpieczni dla tyranów i dla przeciwników wolności myślenia i działania.”[1] Dziś już nie przypiszemy kawie powstań przeciwko władzy, ale pobudzanie do myślenia na pewno. Współczesna nauka wyjaśnia to działaniem kofeiny, alkaloidu znajdującego się w ziarnach kawy, będącego łagodnym stymulatorem ośrodkowego układu nerwowego, związanym ze wzrostem uwagi i czujności[2], [3]. To oczywiście niejedyny walor tego czarnego napoju, który przez wieki dał się poznać ze względu na swe funkcje sensoryczne, zdrowotne oraz społeczne.
Kawa znaczy moc
Co ziarno, to inny smak
Szacuje się, że kawa zawiera ponad tysiąc związków chemicznych, które wpływają na jej smak, podczas gdy wino ma ich około trzystu. |
Zwyczaj picia kawy przerodził się w kawiarnie
Od intelektualnej używki do prozdrowotnego naparu
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
[1: Ukers, William H. (William Harrison), 1873-1945, “All About Coffee”, https://www.gutenberg.org/ebooks/28500]
[2: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95]
[3: Fredholm B.B. et al. (1999) Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacol Rev, 51:83-133.]
[4: Božidar Jezernik, Kawa, Wołowiec 2021]
[5: Tamże.]
[6: Tamże.]
[7: https://kellerancoffee.pl/historia-kawy-10-09-2021]
[8: Biostat, Badanie na temat konsumpcji kawy w Polsce, badanie objęło 385 respondentów, którzy piją kawę, maj 2021. Badanie zrealizowano na zlecenie Fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”, organizatora programu „Kawa i zdrowie”.]
[9: W krajach skandynawskich spożycie na głowę jest średnio 2-4 razy większe niż w pozostałych krajach europekscjich: https://n26.com/en-eu/blog/countries-that-drink-the-most-coffee]
[10: Božidar Jezernik, Kawa, Wołowiec 2021]
[11: Jonathan Morris, „Kawa. Historia napoju, któ®y zdobył świat”, wyd. Animi, Bielsko-biała 2020]
[12: https://blog.sklepkawa.pl/pas-kawowy/]
[13: Jonathan Morris…]
[14: Tamże.]
[15: Jonathan Morris…]
[16: Tamże.]
[17: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa_liberyjska]
[18: https://kawowy.guru/kawa-specialty-co-to-jest/]
[19: https://guentercoffee.com/en/blogs/coffee-knowledge/coffea-arabica-varieties-lexicon?srsltid=AfmBOoq0sri0qpFb1jq61gcCSp-Cp0C_WJRbZjcBIyxNfBHEEiA0H9HX]
[20: Joanthan Morris…]
[21: https://www.jstor.org/stable/j.ctvcwnpgg ]
[22: Božidar Jezernik…]
[23: Tamże.]
[24: Božidar Jezernik…]
[25: Is coffee a functional food?: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-]
[26: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2): 89-95. ]
[27: Burke L.M. (2008) Caffeine and sports performance. Appl Physiol Nutr Metab. 33(6): 1319-34. doi: 10.1139/H08-130.]
[28: Eskelinen M.H. et al. (2009) Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia: a population- based CAIDE study. J Alzheimers Dis, 16: 85-91.]
[29: Ding M. et al (2014) Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circ, 129(6): 643-59.]
[30: Sado J. et al. (2017): Association between coffee consumption and all-sites cancer incidence and mortality. Cancer Sci, 108(10):2079-2087.]
[31: Gunter M.J. et al. (2017): Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries, Ann Int Med, 167(4):236-247.]
[32: EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102]