Liczne badania wskazują, że dieta z dużą zawartością produktów bogatych w polifenole może chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed cukrzycą typu 21, 2. Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi, które odpowiadają za cierpki lub gorzki smak wielu warzyw i owoców, m.in. czarnej porzeczki, żurawin, wiśni, jarmużu, ale także kakao, ziół, herbaty i kawy. Ponieważ kawa jest bardzo często spożywanym napojem, naukowcy przyglądają się jej roli we wspomaganiu prewencji i leczenia cukrzycy typu 2, co potwierdzają liczne badania. W listopadzie, kiedy przypada Światowy Dzień Cukrzycy, o której mówi się jako o epidemii XXI wieku3, warto przyjrzeć się obiecującym wynikom tych badań.
Ryzyko cukrzycy mniejsze z każdą filiżanką
Przeciwcukrzycowa moc polifenoli
Prozdrowotne właściwości kawy dla osób z cukrzycą typu 2
Bez cukru i mleka, za to regularnie
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: Polifenole – cierpki smak dla zdrowia https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/polifenole-cierpki-smak-dla-zdrowia/ [dostęp: 14.11.2024]
2: Koszowska A., Dittfeld A., Puzoń-Brończyk A. i inni (2013). Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii 4/2013, s. 263-266., http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2013_263-266.pdf
3: Cukrzyca – epidemia XXI wieku https://ncez.pzh.gov.pl/dla-mediow/cukrzyca-epidemia-xxi-wieku/ [dostęp: 14.11.2024]
4: Mirmiran P., Carlström M., Bahadoran Z., Azizi F., Long-term effects of coffee and caffeine intake on the risk of pre-diabetes and type 2 diabetes: Findings from a population with low coffee consumption, 2018 Dec;28(12):1261-1266. doi: 10.1016/j.numecd.2018.09.001.Epub 2018 Sep 12.
5: Tamże.
6: Hou C, Zeng Y i in., Medical conditions associated with coffee consumption: Disease-trajectory and comorbidity network analyses of a prospective cohort study in UK Biobank, 2022 Jul 15;116(3):730–740. doi: 10.1093/ajcn/nqac148.
7: Carlström M., Larsson S., Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis, Nutr Rev. 2018 Jun 1;76(6):395-417. doi: 10.1093/nutrit/nuy014.
8: Wierzejska R., Jarosz M., Picie kawy a ryzyko cukrzycy typu 2. Optymistyczne doniesienia naukowe, Przegl Epidemiol 2012; 66: 509 - 512 Zdrowie publiczne, Coffee drinking and risk of type 2 diabetes mellitus. Optimistic scientific data, Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytut Żywności i Żywienia
9: Nordestgaard A.T., Thomsen M., Nordestgaard B.G., Coffee intake and risk of obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes: a Mendelian randomization studyInt J Epidemiol. 2015 Apr;44(2):551-65. doi: 10.1093/ije/dyv083.Epub 2015 May 22.
10: Ding M., Bhupathiraju S., Chen M i in. Diabetes Care, Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis, 2014 Feb;37(2):569-86. doi: 10.2337/dc13-1203.
11: Wierzejska R., Jarosz M., Picie kawy a ryzyko cukrzycy typu 2. Optymistyczne doniesienia naukowe, Przegl Epidemiol 2012; 66: 509 - 512 Zdrowie publiczne, Coffee drinking and risk of type 2 diabetes mellitus. Optimistic scientific data, Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytut Żywności i Żywienia.
12: Rosołowska-Huszcz D., Antyoksydanty w profilaktyce i terapii cukrzycy typu II, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 62 – 70.
13: Tamże.
14: Surma S., Kokot F., Influence of chronic coffee consumption on the risk of kidney and other organ diseases. Review of the literature and clinical studies, DOI: 10.5603/RDTF.2021.0015, Renal Disease and Transplantation Forum 2022;15(1):1-18.
15: Kolb H., Martin S., Kempf K., Nutrients. Coffee and Lower Risk of Type 2 Diabetes: Arguments for a Causal Relationship, 2021 Mar 31;13(4):1144. doi: 10.3390/nu13041144.
16: Osama H., Abdelrahman M., Madney Y.i wsp., Coffee and type 2 diabetes risk: Is the association mediated by adiponectin, leptin, c-reactive protein or Interleukin-6? A systematic review and meta-analysis, Int J Clin Pract. 2021 Jun;75(6):e13983. doi: 10.1111/ijcp.13983.Epub 2021 Jan 21.
17: Wierzejska R., Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy, Diabetologia Praktyczna 2020;6(2):157-161.
18: Shahinfar H., Jayedi A., Khan T., Shab-Bidar S., Coffee consumption and cardiovascular diseases and mortality in patients with type 2 diabetes: A systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies, Nutr Metab Cardiovasc Dic. 2021 Aug 26;31(9):2526-2538. doi: 10.1016/j.numecd.2021.05.014. Epub 2021 May 24.
19: Jun-Hyuk Lee, JooYong Park , Sang Bong Ahn, Different Associations of Coffee Consumption with the Risk of Incident Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease and Advanced Liver Fibrosis, Nutrients. 2023 Dec 31;16(1):140. doi: 10.3390/nu16010140.
20: Shiva S., Manikantan S., Ramakrishna S. Pharmacology of caffeine and its effects on the human body, European Journal of Medicinal Chemistry Reports, Volume 10, April 2024, 100138.
21: Komorita Y., Ohkuma T., Iwase M. I wsp., Relationship of coffee consumption with a decline in kidney function among patients with type 2 diabetes: The Fukuoka Diabetes Registry J Diabetes Investig. 2022 Feb 22;13(6):1030–1038. doi: 10.1111/jdi.13769.
22: Coelho M., Patarrão R., Sousa-Lima I. i wsp., Increased Intake of Both Caffeine and Non-Caffeine Coffee Components Is Associated with Reduced NAFLD Severity in Subjects with Type 2 Diabetes, Nutrients. 2022 Dec 20;15(1):4. doi: 10.3390/nu15010004.
23: EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.