Karol Stec, od ponad dwóch dekad związany z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji (POHiD), objął funkcję prezesa Zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS). Zastąpił na tym stanowisku Emilię Rabendę.
Nowy prezes ZP PPS jest uznanym ekspertem w dziedzinie gospodarki i handlu z ponad 20-letnim doświadczeniem w reprezentowaniu interesów przedsiębiorców. Od lat angażuje się w kształtowanie polityki regulacyjnej w Polsce, współpracując z administracją publiczną i organizacjami branżowymi w celu tworzenia stabilnych warunków dla rozwoju biznesu. W swojej pracy stawia na przejrzysty dialog międzysektorowy, zasady zrównoważonego rozwoju i wspieranie gospodarki obiegu zamkniętego.
W ostatnich latach, jako Dyrektor ds. Koordynacji Projektów w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, Karol Stec reprezentował sektor handlowy w procesach legislacyjnych obejmujących m.in. podatki i daniny publiczne czy wdrażanie projektów, takich jak Krajowy System e-Faktur (KSeF). Współtworzył pionierską inicjatywę obniżenia stawek opłat interchange w Polsce oraz działał na rzecz rozwoju płatności bezgotówkowych. Uczestniczył także w pracach nad wdrażaniem systemu kaucyjnego, modeli Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP)
oraz przepisów wynikających z unijnego rozporządzenia EUDR (European Union Deforestation Regulation).
oraz przepisów wynikających z unijnego rozporządzenia EUDR (European Union Deforestation Regulation).
Funkcję reprezentanta branży spirytusowej obejmuje w niełatwym dla tego sektora momencie niespodziewanych planów Ministerstwa Finansów dotyczących znacznych podwyżek akcyzy powyżej stawek ustalonych w Akcyzowej Mapie Drogowej obowiązującej do 2027r., spadającej sprzedaży i nierówności regulacyjnych. To także czas wyzwań związanych ze zmianą trendów konsumenckich i koniecznością dostosowania oferty do oczekiwań rynku.
Branża spirytusowa ma duże znaczenie dla polskiej gospodarki – generuje znaczące wpływy podatkowe do budżetu państwa, tworzy tysiące miejsc pracy i ma istotny udział w eksporcie. Moim celem jest utrzymanie i dalsze wzmacnianie jej roli w krajowej gospodarce, wspieranie innowacyjności oraz zapewnienie stabilnego otoczenia prawnego sprzyjającego rozwojowi całego sektora. W najbliższym czasie niezwykle ważne będą działania mające na celu ujednolicenie stawek akcyzy dla całego rynku napojów alkoholowych, aby stworzyć czytelny i sprawiedliwy dla wszystkich model, dający jednocześnie równy dostęp do rynku wszystkim producentom – podkreśla Karol Stec.
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy jest organizacją reprezentującą 90% producentów napojów spirytusowych w kraju, reprezentując zarówno międzynarodowe korporacje, jak i małe i średnie przedsiębiorstwa
Kontakt dla mediów: Karol Stec
e-mail: k.stec@zppps.pl ; tel.: +48 503 099 073
***
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS) to dobrowolna, samorządna i samofinansująca się organizacja branżowa. Misją Związku jest wspieranie zrównoważonego rozwoju sektora spirytusowego, który pozytywnie wpływa na gospodarkę i rolnictwo. Branża spirytusowa generuje rocznie 23,2 mld zł wartości PKB, zatrudnia bezpośrednio około 4,7 tys. osób, a pośrednio 84 tys. miejsc pracy. Każdego roku przemysł spirytusowy przetwarza 1,31 mln ton zbóż, w tym 559 tys. ton kukurydzy oraz 50 tys. ton ziemniaków. Eksport polskich wyrobów spirytusowych osiąga wartość 2,2 mld zł rocznie. Od 2008 roku ZP PPS we współpracy z partnerami społecznymi prowadzi działania edukacyjne na rzecz odpowiedzialnego spożywania alkoholu wśród dorosłych Polaków. W 2025 r. zainicjowała kampanię „Alkomity”, która przypomina, że każda forma alkoholu: piwo, wino, wódka czy whisky zawiera tę samą substancję – etanol. Oszacowanie mocy tych popularnych trunków umożliwia równanie: 2 kieliszki wódki 40% po 30 ml zawierają tyle samo etanolu (20 gramów), co 2 kieliszki wina 12% o poj. 100 ml czy jedno duże (0,5 l) piwo o mocy 5%. Świadomość, co i w jakich ilościach konsumujemy, jest niezbędna do podejmowania rozsądnych decyzji. Celem organizacji jest także kreowanie pozytywnego wizerunku polskich produktów spirytusowych w Polsce i na świecie oraz kultywowanie tradycji produkcyjnych kształtowanych na przestrzeni kilkuset lat.