Spotkanie i rozmowa przy filiżance kawy mogą być nie tylko sposobem na przyjemne spędzenie czasu, ale też na poprawę własnego zdrowia. Pozytywne efekty zdrowotne ze spożywania kawy obserwuje się w codziennym funkcjonowaniu – kofeina pobudza do aktywności fizycznej i umysłowej, ale też w dłuższej perspektywie – polifenole zawarte w małej czarnej mogą odgrywać rolę w profilaktyce wielu chorób. Przekonanie, że osoby starsze powinny unikać kawy, należy traktować jako mit.
Wsparcie funkcji poznawczych i aktywności ruchowej
Ochrona przed otępieniem
Sojusznik w walce z chorobą Parkinsona
Owoc niezakazany przy osteoporozie
Zapobieganie nadciśnieniu i chorobom serca
Kawa w profilaktyce sarkopenii i zespołu kruchości
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: Wykład dr n. med. Anny Barczak nt. wpływu kawy na zdrowie ze szczególnym podkreśleniem kwestii spowolnienia rozwoju otępienia wygłoszony w dn. 27 czerwca 2020 r. w trakcie "Forum Medycyny Rodzinnej - virtual meeting", konferencji organizowanej pod przewodnictwem prof. dr hab. n. med. Janusza Sieberta, Redaktora Naczelnego czasopisma „Forum Medycyny Rodzinnej”.
2: Tamże.
3: Wykład dr n. med. Anny Barczak.
4: Wykład dr n. med. Anny Barczak.
5: Wykład dr n. med. Anny Barczak.
6: Eskelinen M.H. et al. (2009) Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia: a population-based CAIDE study. J Alzheimers Dis, 16:85-91.
7: Wykład dr n. med. Anny Barczak.
8: Nutrients. 2020 Jun; 12(6): 1860. Published online 2020 Jun 22. doi: 10.3390/nu12061860The Effect of Caffeine on the Risk and Progression of Parkinson’s Disease: A Meta-Analysis, Chien Tai Hong, Lung Chan, Chyi-Huey Bai.
9: https://www.news-medical.net/health/Is-coffee-good-for-the-body.aspx.
10: Wykład dr n. med. Anny Barczak.
11: NFZ o zdrowiu, Osteoporoza, Warszawa, listopad 2019 [https://ezdrowie.gov.pl/5583.
12: Heaney R.P. (2002) Effects of caffeine on bone and the calcium economy. Food Chem Toxicol, 40: 1263-70.
13: EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
14: Costill, D. L. et al. (1978) Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance. Med Sci in Sport & Exercise, 10, 155-158.
15: Wykład prof. dr hab. n med. Artura Mamcarza pn. "Rola kawy w aktualnych zaleceniach żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych" wygłoszony dn. 15 lipca 2020 r. w trakcie "eKongres Starzenia. Pacjent 65+ w codziennej praktyce lekarskiej".
16:https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005925.
17: Wykład prof. dr hab. n med. Artura Mamcarza.
18: Life Sciences Volume 143, 15 December 2015, Pages 182-186, The benefits of coffee on skeletal muscle, Amie J. Dirks-Naylor, https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.11.005.
19: Dr n. med. Agnieszkę Kasiukiewicz, prof. dr hab. n. med. Zyta Beata Wojszel z Kliniki Geriatrii na Uniwersytecie Medycznym w Białymstok, Medycyna po Dyplomie, artykuł pn. „Zespół kruchości” (nr 2., str. 82., 01.02.22).