Chorująca wątroba nie boli i długo może nie dawać żadnych objawów1, 2. Z tego powodu zaburzenia jej funkcjonowania są tak groźne – mogą poczynić poważne szkody w organizmie, zanim się o nich dowiemy. Niektóre z jej schorzeń, jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, urasta obecnie do niechlubnej rangi choroby cywilizacyjnej – występuje u ok. 1 mld ludzi na świecie i dotyka już co 4. Polaka3, 4. Badania dowodzą roli kawy w ograniczaniu ryzyka innych chorób XXI wieku, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Czy napój ten może być sojusznikiem również w prewencji chorób wątroby?
Kawa sojusznikiem w walce z globalną epidemią niealkoholowego stłuszczenia wątroby
Czy pijąc kawę, możemy uchronić się przed nowotworami wątroby?
Nowe dowody na pozytywny wpływ kawy na wątrobę
***
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: https://www.nowafarmacja.pl/blog/bol-watroby-objawy-przyczyny-i-sposoby-na-usmierzenie-bolu
2: Profilaktyka WZW - Środa z Profilaktyką w OW NFZ: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/profilaktyka-wzw-sroda-z-profilaktyka-w-ow-nfz,620.html
3: https://cukrzyca.pl/globalna-epidemia-niealkoholowa-stluszczeniowa-choroba-watroby/
4:https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/watroba/288646,niealkoholowa-stluszczeniowa-choroba-watroby-stluszczenie-watroby-nafld-mafld
5: http://ptmp.org.pl/wp-content/uploads/2016/10/zdrowa_watroba_info.pdf
6: Rozmowa z prof. Markiem Hartlebem ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to już choroba cywilizacyjna: https://swiatlekarza.pl/niealkoholowe-stluszczenie-watroby-to-juz-choroba-cywilizacyjna/
7: https://www.przychodniasynexus.pl/co-powoduje-stluszczenie-watroby-jak-sobie-radzic-z-objawami/
8: Birerdinc A. et al. (2012) Caffeine is protective in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Aliment Pharmacol & Therapeutics, 35(1):76-82.
9: Gutierrez-Grobe Y. et al. (2012) High coffee intake is associated with lower grade non-alcoholic fatty liver disease: the role of peripheral antioxidant activity. Annals Hepatol, 11(3):350-355.
10: Molloy J.W. et al. (2012) Association of coffee and caffeine consumption with fatty liver disease, non-alcoholic steatohepatitis, and degree of hepatic fibrosis. Hepatol,55(2):429-36.
11: Loomis D. et al. (2016) Carcinogenicity of drinking coffee, mate, and very hot beverages. The Lancet Oncology, 17(7):877-878.
12: Bravi F. et al. (2013) Coffee reduces risk for hepatocellular carcinoma: An updated meta-analysis. Clin Gastro and Hepatol, 11:1413-1421.
13: Leung W.W. et al. (2011) Moderate coffee consumption reduces the risk of hepatocellular carcinoma in hepatitis B chronic carriers: a case-control study. J Epidemiol & Comm Health, 65:556-558.
14: European Association for the Study of the Liver (2013) ‘The burden of Liver Disease in Europe: A Review of Available Epidemiological Data’ Available at: http://www.easl.eu/medias/EASLimg/Discover/EU/54ae845caec619f_file.pdf
15: Smart R.G. and Mann R.E. (1992) Alcohol and the epidemiology of liver cirrhosis. Alcohol Health Res World, 16:217-222.
16: Klatsky A.L. et al (1993) Coffee, tea, and mortality. Ann Epidemiol. Jul;3(4):375-81.
17: Gressner O.A. et al. (2009) Identification of paraxanthine as the most potent caffeine-derived inhibitor of connective tissue growth factor expression in parenchymal cells. Liver Int, 29(6):886-897.
18: Coffee Consumption Is Associated With Lower Liver Stiffness: A Nationally Representative Study, Sebastian Niezen, Manaav Mehta, Z. Gordon Jiang, Elliot B. Tapper, October 05, 2021, https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(21)01057-0/fulltext#%20
19: Coelho, M. i in. (2022). Zwiększone spożycie zarówno kofeinowych, jak i niekofeinowych składników kawy wiąże się ze zmniejszeniem nasilenia NAFLD u osób z cukrzycą typu 2. składniki odżywcze . Opublikowano w Internecie: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/4