Za sprawą pobudzających właściwości kawy, często mówi się o tym napoju w kontekście choroby nadciśnieniowej. Przekonanie o tym, że osoby cierpiące na to schorzenie powinny unikać kawy, należy do najbardziej rozpowszechnionych, ale obalonych już naukowo, mitów. Wyniki badań wskazują bowiem, że pomimo czasowego pobudzenia, jakie daje picie kawy, regularne spożywanie napojów zawierających kofeinę nie prowadzi do zwiększonego ryzyka nadciśnienia. Co więcej, istnieją mocne dowody na to, że kawa może zapobiegać nadciśnieniu, zwłaszcza u kobiet spożywających ok. 4 filiżanek dziennie.[1]
Kawa może zmniejszać ryzyko nadciśnienia
3-5 filiżanek kawy dziennie z korzyścią dla zdrowia
Umiarkowana dawka kofeiny stymuluje, ale nie szkodzi
Zasłużone miejsce kawy w sercu i w diecie
[1]: Geleijnse J.M. (2008) Habitual coffee consumption and blood pressure: An epidemiological perspective. Vasc Health Risk Man, 4(5):963-970.
[2]: Tamże.
[3]: Tamże.
[4]: Zhang Z. et al. (2011) Habitual coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. AJCN, 93(6):1212-9.
[5]: Mesas A.E. et al. (2011) The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. AJCN, 94(4):1113-26.
[6]: Ruxton C.H.S. (2014) The suitability of caffeinated drinks for children: a systematic review of randomised controlled trials, observational studies and expert panel guidelines, Journal of Human Nutrition & Dietetics, 27:342-357.
[7]: Rhee J.J. et al. (2016) Coffee and Caffeine Consumption and the Risk of Hypertension in Postmenopausal Women. AJCN, 103(1):210-7.
[8]: Ding M. et al (2014) Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circ, 129(6):643-59. Crippa A. et al. (2014) Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol, 180(8):763-75.