Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka w okresie jesienno-zimowym? Ryb, oczywiście! Są one źródłem cennych składników odżywczych, a także niezbędnych kwasów Omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzmocnienie odporności. Według badania IMAS1, przeprowadzonego w ramach kampanii Karp – Zdrowy z Natury, dla aż 80 proc. Polaków to właśnie różne aspekty zdrowotne są głównymi powodami, dla których włączają ryby do menu najmłodszych.
Dlaczego podajemy dzieciom ryby?
Obawiamy się ości i zawartości metali ciężkich
5 powodów, dla których warto podawać karpia dzieciom
Obecnie oferta karpia jest tak różnorodna, że każdy konsument znajdzie odpowiednią dla siebie formę ryby. Możemy dostać świeżego patroszonego karpia, tuszki, płaty, dzwonko, filety – schłodzone, luzem czy zapakowane. Jeśli obawiamy się ości, możemy sięgnąć po filety z karpia nacinane lub produkty ze zmielonej ryby.
– mówi Paweł Wielgosz, prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp.
Healthy meal, czyli burgery z karpia dla dzieci
Więcej informacji o karpiu znajduje się na stronie: www.polskikarp.eu.
Dodatkowe pytania prosimy kierować na adres: biuro@polskikarp.eu
Kampania Karp – Zdrowy z Natury to kontynuacja rozpoczętych w 2020 roku działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości społeczeństwa na temat zrównoważonej akwakultury i jej produktów – karpi. Kampanię realizuje Polski Karp Sp. z o.o. - Organizacja producentów, zrzeszająca obecnie około 80 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana jest z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze". Więcej informacji o projekcie na stronie: https://polskikarp.com/.
1.Badanie Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS zrealizowane w sierpniu 2022 roku w ramach kampanii edukacyjno-promocyjnej Karp – Zdrowy z Natury, przeprowadzone na reprezentatywnej próbie Polaków n=1009, w wieku 18-74 lata.