14 września br. kampania Jemy eko - nie marnujemy zaprezentuje się uczestnikom pikniku rodzinnego, który odbędzie się na błoniach PGE Narodowego w ramach Narodowego Dnia Sportu. Przedstawiciele Polskiej Izby Żywności Ekologicznej będą zachęcać do kosztowania produktów BIO oraz przekazywać wiele ciekawych i przydatnych informacji na temat żywności ekologicznej. W tym roku nie zabraknie również praktycznych porad mających na celu ograniczenie zjawiska marnotrawienia żywności.
Narodowy Dzień Sportu to wydarzenie, które ma na celu zachęcenie rodzin do aktywności fizycznej i wypróbowania swoich sił, również w mniej popularnych dyscyplinach. Entuzjaści sportu będą mogli ćwiczyć pod okiem znanych trenerów i mistrzów olimpijskich. Dla uczestników pikniku przygotowano również dodatkowe atrakcje takie jak: escape room, pokazy szybowców i żaglówek czy treningi piłkarskie. Sekcja Rugby, Tenisa Legii Warszawa oraz Squasha zaprezentują zestawy ćwiczeń charakterystyczne dla tych dyscyplin. Natomiast miłośników zwierząt czeka spotkanie oko w oko
z urokliwymi alpakami.
z urokliwymi alpakami.
Prawdziwy sportowiec nie może się obejść bez zdrowej i zbilansowanej diety, a o niej będzie się można dowiedzieć więcej przy stoisku Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Organizatorzy kampanii Jemy eko- nie marnujemy udzielą informacji, czym charakteryzuje się certyfikowana żywność organiczna oraz jakie są różnice między produktami BIO, a pochodzącymi z konwencjonalnych upraw.
Na najmłodszych uczestników wydarzenia czekać będzie warsztat kulinarny, prowadzony przez Łukasza Konika – miłośnika kuchni polskiej i francuskiej. Szef Łukasz jest ekspertem kuchni molekularnej, autorem książki Gastronomia molekularna. Na swoich warsztatach zachęci młodych adeptów kuchni do eksperymentowania ze zdrową żywnością i pokaże podstawowe techniki kuchni molekularnej. Zapisy na warsztaty są już aktywne. Ilość miejsc ograniczona.