Obowiązujące przepisy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej bardzo szczegółowo precyzują zasady znakowania produktów ekologicznych. Odniesieniem do rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej, a także unijnym logo rolnictwa ekologicznego, mogą być oznakowane jedynie produkty spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 oraz związanych z nim unijnych i krajowych aktów prawnych. Dotyczy to również produktów importowanych.
Żywność ekologiczna to najlepiej kontrolowana żywność na rynku
Jak dokładnie wygląda kontrola żywności pochodzącej z krajów trzecich?
Ekologicznej żywności, która posiada certyfikat bio i jest od lat sprowadzana z Ukrainy do Polski od sprawdzonych dostawców i która jest badana przez polskie akredytowane laboratoria, nie należy mylić z tonami żywności wprowadzanej na rynek europejski, przeciwko której strajkują europejscy rolnicy. Po pierwsze dlatego, że są to międzynarodowe współprace, które trwają już od lat i nie mają nic wspólnego z zalewaniem polskiego rynku produktami niskiej jakości. Po drugie – w ramach systemu certyfikacji ekologicznej produkty są weryfikowane zarówno na etapie produkcji w Ukrainie, jak i u nas w Polsce. Jest to więc żywność bezpieczna, a podważanie tego wynika z braku wiedzy konsumentów
– mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Gdzie znaleźć zasady prowadzenia kontroli?
w ogólnodostępnej wyszukiwarce na stronie internetowej administrowanej przez Komisje Europejską https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/index