EkoŁukta to pierwsza mleczarnia w Polsce, która w 2008 rozpoczęła produkcję ekologicznego nabiału na szeroką skalę. Jako jedyna jest sprofilowana na wytwarzanie produktów organicznych i oferuje konsumentom ich pełny asortyment. Firma postawiła również na produkty tradycyjnie polskie, jak masło, zsiadłe mleko czy twaróg, wytwarzane według prostych receptur, często ręcznie formowane. To dlatego konsumenci odnajdują w nich autentyczny smak i zapach, jak w wiejskich produktach mlecznych z dawnych lat.
Eko mleko od krów wypasanych na zielonych łąkach
Podstawą całej produkcji ekologicznego nabiału w EkoŁukta jest oczywiście surowiec – organiczne mleko pochodzące głównie z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych Warmii i Mazur oraz Kaszub. Dlatego podobnie jak eko mleko, tak i produkty z niego wytworzone nie zawierają pozostałości pestycydów, hormonów czy antybiotyków. Wszystkie wyroby EkoŁukta produkowane są z ekologicznego mleka pasteryzowanego, metodami tradycyjnymi. Nie zawierają syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników czy środków konserwujących. Robert Saluda, prezes EkoŁukta podkreśla:
Nasze produkty mają po prostu autentyczny smak. Wytwarzamy je w tradycyjny sposób, co pozwala zachować ich jak najlepszą wartość odżywczą. Są niskoprzetworzone i mają certyfikat ekologiczny, który symbolizuje unijny ekolistek.
Robert Saluda, prezes EkoŁukta
Masło i maślanka
Ekologiczne masło w EkoŁukta jest produkowane z pasteryzowanej śmietanki, zawiera 82% tłuszczu. Do jego wytworzenia wykorzystywana jest tradycyjna masielnica, dzięki czemu ma zapach i smak tradycyjnego masła. Maślane osełki są w EkoŁukta ręcznie ważone, formowane i pakowane. Podczas produkcji masła powstaje ekologiczna maślanka, która ze względu na swój skład, tj. niską zawartość tłuszczu, stosunkowo dużą zawartość fosfolipidów oraz dodatek bakterii fermentacji mlekowej jest produktem lekkostrawnym. Fosfolipidy w niej zawarte chronią i wspomagają pracę wątroby.
Twaróg wiejski
W EkoŁukta twaróg wiejski jest także formowany i pakowany ręcznie, dzięki czemu ziarna twarogowe mają charakterystyczną delikatną konsystencję twarogu dawniej wytwarzanego przez gospodynie na wsiach. Na jego bazie produkuje się ekologiczne serki smakowe, które nie są homogenizowane, wszystkie dodatki do nich, jak czekolada czy owoce, także pochodzą z certyfikowanych upraw organicznych.
Sery dojrzewające
W EkoŁukta produkowane są trzy typy serów dojrzewających: śmietankowy, mazurski i gouda. Każdy z nich, dzięki odpowiednim szczepom bakterii, ma niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję. Dojrzewanie serów EkoŁukta trwa od 3 do 6 tygodni, najdłużej w przypadku sera typu gouda.
Jogurty naturalne i owocowe
Ekologiczne mleko z Warmii i Mazur, do tego owoce z certyfikowanych upraw organicznych: truskawki, wiśnie, brzoskwinie, jagody i jabłka. Wybrane smaki jogurtów EkoŁukta mają także dodatek ziaren zbóż, jak owies, żyto i jęczmień, również uprawianych ekologicznie.
Jedz dla zdrowia
Przyjazne środowisku przyrodniczemu metody produkcji połączone z najwyższej jakości surowcem pozyskiwanym z ekologicznych, regionalnych upraw i hodowli rolniczych przekładają się nie tylko na niepowtarzalny, autentyczny smak mlecznych produktów EkoŁukta. Mają one również bogactwo dobroczynnych składników odżywczych, jak nienasycone kwasy tłuszczowe, dobre proporcje kwasów Omega-6 do Omega-3, więcej witaminy E i przeciwutleniaczy, jak karotenoidy. Ekologiczne mleko, z którego są produkowane zawiera także więcej białek: α-laktoalbuminy, β-laktoglobuliny, laktoferyny i lizyny. W organicznym mleku jest także więcej sprzężonego kwasu linolowego, czyli CLA. CLA wykazuje liczne działania prozdrowotne, w tym przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i poprawiające działanie układu odpornościowego.
Mleczarnia EkoŁukta jest też członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.
Więcej informacji na stronie www.ekolukta.pl oraz www.jemyeko.com
*** Kampania „Jemy eko” jest finansowana przecz członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”.
Więcej informacji na stronie www.ekolukta.pl oraz www.jemyeko.com
*** Kampania „Jemy eko” jest finansowana przecz członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”.