Już po raz drugi z rzędu Warszawa znalazła się na szczytach rankingu najbardziej przyjaznych weganom miejsc na świecie. Amerykański portal Happy Cow umieścił naszą stolicę obok Nowego Jorku, Londynu i Berlina. Tak zaszczytne sąsiedztwo zobowiązuje i motywuje: w sercu Polski pojawiła się więc pierwsza oferta cateringowa, obejmująca w 100 proc. ekologiczną, roślinną kuchnię - Organic Corner Food Store & Bistro.
Ekologiczny i wegański catering autorstwa Organic Corner Food Store & Bistro to propozycja dla wszystkich unikających produktów odzwierzęcych i na tyle zabieganych, że przygotowanie urodzinowej czy świątecznej kolacji przerasta ich logistycznie. To również odpowiedź na lukę, która przez ostatnie lata wytworzyła się w ofercie firm dowożących jedzenie na imprezy biznesowe: nieco bardziej bezmięsnej, ale kompletnie ignorującej potrzeby rosnącej grupy wegan.
Jak mówi Emilia Jewuła, dyrektor zarządzająca Organic Corner Food Store & Bistro: W swoim otoczeniu miałam sporo osób nie jedzących mięsa. Często rozmawialiśmy o tym, że ze wszystkich imprez firmowych czy rodzinnych - wychodzili głodni. Konferencja, szkolenie, spotkanie integracyjne – gdziekolwiek nie poszli, mieli do dyspozycji wyłącznie kawę, herbatę i owoce. Śmieję się nie raz, że kilka lat temu najczęściej wypowiadaną przeze nich frazą było pytanie: „przepraszam, a czy to jest z mięsem/serem/jajkiem?” – dodaje pomysłodawczyni wegańskiego eko-cateringu.
Typowe menu cateringowe sprofilowane jest pod odbiorcę statystycznego: coś z mięsem, coś z serem, trochę warzyw i dwa rodzaje ciasta na deser. Tak dobrany zestaw nie zaspokaja oczekiwań ani osób na dietach roślinnych, ani „wszystkożerców” dbających o jakość i pochodzenie tego, co wkładają na talerz. Dlatego oferta Organic Corner Food Store & Bistro wygląda dokładnie odwrotnie. Każdy najmniejszy składnik użyty do przygotowania potraw jest w pełni ekologiczny, znanego pochodzenia, certyfikowany i cruelty-free. W różnorodnym jadłospisie bistro znaleźć można zarówno dania obiadowe, jak i słodkości, przekąski oraz napoje. Na kartach menu królują wege-szlagiery, takie jak hummus czy tofurnik, ale znajdzie się też coś dla bardziej wybrednych – ci sięgnąć mogą np. po gulasz z buraków, zupę figową czy ryż po jamajsku.
Catering ekologiczny to kolejny obszar działalności Organic Corner Food Store & Bistro – miejsca, które od 2012 r. umiejętnie łączy eko-sklep na warszawskim Mokotowie ze smacznym wegańskim barem. W kuchni dowodzonej przez Vegan Chefa Michaela Davida gotuje się z ekologicznych sezonowych warzyw, bez białej mąki, cukru, zagęszczaczy czy przetworzonych półproduktów. A jako że ekologicznym nie można być tylko trochę, w Organic Corner Food Store & Bistro nawet talerze są biodegradowalne!
Organic Corner Food Store & Bistro prowadzi grupa przyjaciół, całkowicie oddanych idei ekologicznego żywienia. Certyfikowaną żywność i odpowiedzialność za otaczający nas świat promują oni i w pracy, i w życiu prywatnym. Organic Corner Food Store & Bistro jest też członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.
Więcej informacji na stronie www.organiccorner.pl oraz www.jemyeko.com
***
Kampania „Jemy eko” jest finansowana przecz członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”.