Nabiał zaliczany jest to żywności o dużej gęstości odżywczej - czyli takiej, której nawet niewielka porcja zapewnia organizmowi składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Pełnowartościowe białko do budowy komórek i tkanek, wapń wzmacniający kości i zęby, a także witaminy i mikroelementy wspomagające rozwój fizyczny i umysłowy to tylko niektóre korzyści płynące ze spożywania mleka i jego przetworów. Są one zatem niezbędnym, a przy tym smacznym elementem codziennego jadłospisu. Trudno sobie wyobrazić śniadania bez mleka, serów, jogurtów czy masła, dlatego w odpowiednio skomponowanym posiłku nie powinno ich zabraknąć.
Kanapki z twarożkiem
- 7 dag półtłustego twarogu
- ½ małego kubka jogurtu naturalnego
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka w proszku)
- świeże warzywa (ogórek, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek)
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 2 kromki razowego lub innego pieczywa
Rozgrzewająca owsianka na jesienno-zimowe poranki
- 5 łyżek płatków owsianych zwykłych
- 1 średnie jabłko (można je wcześniej upiec w piekarniku)
- łyżka rodzynek
- łyżeczka jagód goji
- łyżka orzechów włoskich
- kubek jogurtu naturalnego
- cynamon i/lub kardamon
Pożywny mleczny koktajl z masłem orzechowym i bananem
- 2 dojrzałe banany
- 2-3 łyżki masła orzechowego (gładkiego lub crunchy)
- 1 łyżka płatków jęczmiennych lub owsianych
- 250 ml mleka półtłustego (koniecznie prosto z lodówki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kampania #DziękujemyŻePijecieMleko, realizowana przez Polską Federację Hodowców i Producentów Bydła Mlecznego i finansowana z Funduszu Promocji Mleka to projekt, w którym hodowcy bydła i producenci mleka dziękują konsumentom za świadomy wybór polskich produktów. Akcja ma na celu podnoszenie świadomości na temat walorów zdrowotnych mleka i obalanie mitów na temat jego szkodliwości.