Raport z badań przeprowadzonych przez IMAS International[1] wskazuje, że branża ekologiczna w Polsce będzie rozwijała się jeszcze dynamiczniej. Pomimo spadku wielkości powierzchni upraw ekologicznych do 500 tys. hektarów i mniejszej ilości ekorolników w porównaniu do lat ubiegłych, to liczba firm przygotowujących produkty ekologiczne wzrosła o 12,8%[2]. Producenci zaczęli dostrzegać większe zyski, które niosą już przetworzone produkty ekologiczne. Wzrost świadomości konsumenckiej, zwracanie uwagi na to jak i ile jemy, powodują, że coraz częściej wybieramy produkty, pochodzące z ekologicznych upraw.
Znak jakości eko
Produkcja żywności ekologicznej podlega ścisłym restrykcjom i kontrolom. Wybierając ją, możemy mieć pewność pochodzenia i sposobu przetwarzania. Każdy produkt ze znakiem jakości eko musi mieć certyfikat poświadczający, że został otrzymany zgodnie z kryteriami produkcji ekologicznej
– mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, inicjatorka kampanii Eko jemy – nie marnujemy.
Rynek z potencjałem
Gdzie kupimy produkty eko?
Więcej informacji znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: www.jemyeko.com
Jeśli chcesz spotkać ludzi, którzy wiedzą wszystko o zdrowiu, żywności ekologicznej i przyszłości naszej planety przyjdź porozmawiać z nami na kongresie Bio Expo. Więcej na stronie: https://bioexpo.pl/kongres/#kongres
Odwiedź portal www.ksow.pl Zostań parterem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Źródła:
1. Raport IMAS Agri: Rolnictwo ekologiczne w opiniach firm z branży ekożywności http://imas.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMAS_Agri-Rolnictwo_ekologiczne_w_opiniach_firm_z_branzy_ekozywnosci.pdf
2. Raport IJHARS, Liczba producentów ekologicznych w Polsce, wg stanu na 31 grudnia 2018 r., https://ijhars.gov.pl/pliki/A-pliki-z-glownegokatalogu/ethernet/2019/czerwiec/BRE/Liczba%20producentow%20ekologicznych%20w%20Polsce,%20wg%20stanu%20na%2031%20grudnia%202018%20r..pdf (ostatni dostęp: 12.08.2019)