EKO PLANETA

EKO PLANETA

Opublikowany

Chcesz odżywiać się zdrowo i bezpiecznie? Masz dziecko na specjalnej diecie? Troszczysz się o środowisko naturalne? A może po prostu brakuje Ci wiedzy o żywności organicznej? Poznaj markę BIO PLANET – producenta i dystrybutora certyfikowanych produktów ekologicznych, który od 12 lat popularyzuje wśród swoich klientów ideę zdrowego odżywiania i inspiruje do poszukiwania nowych, nieskażonych chemią smaków.

BIO PLANET to lider na polskim rynku, jeśli chodzi o produkcję i dystrybucję żywności ekologicznej. Ma w swoim asortymencie aż 4 000 certyfikowanych  produktów organicznych uznanych producentów ekożywności, takich jak np. Alce Nero, Amylon, Bio Planete, Bio Food, Cocoa, Cocomi, Dary Natury, Lebensbaum, Limeko, Natumi, Sobbeke, Terrasana, Vivani, Wasąg czy Zwergenwiese. Firma sprowadza je z kilkudziesięciu krajów świata i oferuje w cenach na każdą kieszeń.

W BIO PLANET każdy znajdzie coś dla siebie. Czy będzie to mąka z amarantusa, czy „zwykła” żytnia, czy egzotyczne grzyby mun, czy swojski sok z czarnego bzu, czy orzechy z Brazylii, czy polski napój z rabarbaru: możemy być pewni, że każdy kupiony tam produkt spełnia wysokie normy jakościowe i będzie opatrzony certyfikatem bio. Szczególnym zasadom kontroli podlegają w BIO PLANET artykuły spożywcze sprzedawane pod marką własną. To 350 produktów ekologicznych, konfekcjonowanych w Polsce, które oprócz kontroli wyspecjalizowanych jednostek certyfikujących, przechodzą dodatkowe procedury jakościowe BRC.

Istotny segment działalności BIO PLANET stanowi sprzedaż produktów świeżych. Firma dystrybuuje w całej Polsce ekologiczne wędliny, mięso, nabiał, owoce i warzywa, starając się, by do lokalnych sklepów trafiały jak najszybciej, niemal bezpośrednio od rolników, ale z poszanowaniem środowiska. Transport w BIO PLANET optymalizowany jest pod kątem Food Miles, czyli „żywnościokilometrów”. Oznacza to, że produkt w drodze z pola na talerz pokonuje absolutne minimum trasy, aby ograniczyć maksymalnie emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Choć oferta BIO PLANET jest bardzo różnorodna, tej jesieni firma stawia na zdrowe przekąski. Gdy za oknem coraz chłodniej i ciemniej, częściej sięgamy po niezbyt wartościowe przegryzki, takie jak czipsy czy cukierki. Jako alternatywę dla nich BIO PLANET rekomenduje pyszne suszone owoce, które można do woli podjadać przed telewizorem, ale też dorzucić do deserów, owsianek, koktajli, musów czy shake’ów. Pod marką własną BIO PLANET oferuje np. ekologiczne, niesiarkowane morele suszone, które warto polecić choćby z racji na zawartość witamin (A, B, C, E), składników mineralnych (żelazo, wapń, fosfor, potas i bor) oraz przeciwutleniacza beta-karotenu, który ma działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Beta-karoten przysłuży się także osobom dbającym o skórę, walczącym z trądzikiem oraz palaczom, ponieważ oddziałuje zbawiennie na układ oddechowy.

Wszyscy uzależnieni od słodkości powinni natomiast spróbować daktyli bez pestek marki BIO PLANET. Dzięki naturalnej słodyczy daktyle są znakomitą słodką przekąską lub dodatkiem do deserów, ciast czy śniadaniowych dań. W internecie można nawet znaleźć przepisy na wegańską gorącą czekoladę, wykonaną na ich bazie, a w krajach Bliskiego Wschodu dodaje się daktyle (świeże lub suszone po uprzednim namoczeniu) do owocowych koktajli. Wyjadane prosto z opakowania, bez żadnej kulinarnej obróbki, również smakują wyśmienicie. Można podsunąć je dzieciom zamiast batona czy cukierka, pamiętając, że daktyle to źródło błonnika, witamin z grupy A i B, żelaza, fosforu i magnezu. Co ciekawe, choć zawierają cukry proste, nie podwyższają poziomu cukru we krwi, ponieważ cukry te są szybko rozkładane i wchłaniane przez organizm. Dodają energii, dlatego poleca się je sportowcom i wszystkim żyjącym w ciągłym stresie. Uwaga: najlepiej smakują w towarzystwie innych bakalii, z oferty BIO PLANET oczywiście.

Firma BIO PLANET istnieje na polskim rynku od 2006 roku. Jest obecnie liderem w zakresie produkcji i dystrybucji certyfikowanej żywności ekologicznej. Jest członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO. Więcej informacji na stronie www.bioplanet.pl  oraz  www.jemyeko.com

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

bio planet_logo.png

grafika | 10,4 KB

Pobierz
bio planet_2.jpg

grafika | 2,19 MB

Pobierz
bio planet_1.jpg

grafika | 148 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Eko zamiast chemii w jadłospisie

temu

Obliczono, że w latach 90. XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kg „chemii” rocznie. Szacuje się, że obecnie z jedzeniem dostępnym na rynku spożywamy jej nawet do 10 kg na rok! Naukowcy Uniwersytetu Newcastle przebadali żywność konwencjonalną i ekologiczną, a wyniki ich badań pokazują, że tylko w przypadku produktów organicznych, czyli eko, mamy szansę wyeliminować „chemię” z naszego jadłospisu.
Energia dla wymagających

temu

Rynek funkcjonalnych napojów energetyzujących rośnie w Polsce dynamicznie, a jego wartość przekroczyła już 1,2 mld zł. Napędza go przede wszystkim moda na bycie aktywnym fizycznie, dlatego producenci szukają innowacji, wzbogacając swoje produkty o witaminy i dodatki funkcjonalne. Nie są jednak w stanie zaspokoić potrzeb świadomych i wymagających klientów, dla których podstawą wyboru jest naturalność produktu i brak syntetycznych polepszaczy. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi firma Poloniak – producent w 100% naturalnego i ekologicznego napoju energetyzującego.
Ekologiczna mleczarnia z serca Mazur

temu

EkoŁukta to pierwsza mleczarnia w Polsce, która w 2008 rozpoczęła produkcję ekologicznego nabiału na szeroką skalę. Jako jedyna jest sprofilowana na wytwarzanie produktów organicznych i oferuje konsumentom ich pełny asortyment. Firma postawiła również na produkty tradycy
Organic Corner Food Store & Bistro. Pierwszy w Warszawie w pełni roślinny i ekologiczny catering

temu

Już po raz drugi z rzędu Warszawa znalazła się na szczytach rankingu najbardziej przyjaznych weganom miejsc na świecie. Amerykański portal Happy Cow umieścił naszą stolicę obok Nowego Jorku, Londynu i Berlina. Tak zaszczytne sąsiedztwo zobowiązuje i motywuje: w sercu Pol
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.