Karp jest rybą półtłustą, pełną smaku, a do tego wszechstronną kulinarnie. Można go przygotować pod wieloma postaciami: od dań tradycyjnych po współczesne kulinaria, takie jak np. kofty, tortille, burgery czy sushi. Jego ogromną zaletą jest lokalna dostępność, dzięki której mamy pewność, że do naszej kuchni trafi świeży, wartościowy produkt. Jak przyrządzić karpia, by wykorzystać jego potencjał i zachwycić gości? W ramach kampanii Karp – Zdrowy z Natury szef kuchni Kamil Klekowski przygotował proste przepisy, które pozwolą nam odkryć smak karpia na nowo.
Regionalne (przy)smaki na wyciągnięcie ręki!
Skarb polskiej kuchni
Mięso karpia – soczyste i aromatyczne
Karp jest rybą, którą codziennie możemy mieć świeżą, ponieważ gospodarstw rybackich na terenie Polski jest bardzo dużo, co przekłada się na dostępność produktu. Wiele innych ryb trzeba importować, dlatego czas ich świeżości jest mocno ograniczony. My karpia znamy tylko ze względu na Święta Bożego Narodzenia – i niestety tak go postrzegamy, dlatego sięgamy po niego w ciągu roku niezwykle rzadko. To błąd. Uważam, że częściej powinien gościć na naszych talerzach, ponieważ nadaje się zarówno do potraw na ciepło, jak i zimno, a dodatkowo świetnie absorbuje smaki – nie musimy ograniczać się do przygotowania go wyłącznie w wersji wytrawnej. Karp świetnie współpracuje z różnego rodzaju konfiturami. Z mojego punktu widzenia jest uniwersalną rybą, z którą możemy zrobić absolutnie wszystko.
– mówi Kamil Klekowski, szef kuchni i edukator kulinarny.
Kamil Klekowski, Szef Kuchni, miłośnik karpia
Dodatkowo, karp zawsze będzie soczysty – trudno jest go przesuszyć podczas obróbki termicznej. W przypadku chudszych ryb często się to dzieje. Przy okazji mówienia o obróbce termicznej warto dodać, że jeśli mamy karpia dobrej jakości i ze sprawdzonego gospodarstwa, to nie ma potrzeby, żeby moczyć go w mleku czy maślance, aby pozbyć się niechcianego mulistego smaku, ponieważ ryba z czystego stawu sama z siebie będzie miała delikatny smak.
– dodaje Kamil Klekowski.
Karp na talerzu – niezliczone możliwości kulinarne
Poniżej autorskie przepisy na karpia szefa kuchni Kamila Klekowskiego:
Zupa z karpia z boczniakami
Fish burger z karpia
Bryzole z karpia
Pierogi z karpiem
Strudel z brzuszkami z karpia, szpinakiem i serem pleśniowym
Więcej informacji o karpiu znajduje się na stronie: http://polskikarp.com/
Dodatkowe pytania prosimy kierować na adres: biuro@polskikarp.eu
Kontakt dla mediów:
Paweł Wielgosz
Prezes Zarządu Organizacji Producentów Polski Karp
Tel.: 608 850 771
E-mail: p.wielgosz@polskikarp.eu
***
O kampanii Karp – Zdrowy z Natury
Kampania Karp – Zdrowy z Natury to kontynuacja rozpoczętych w 2020 roku działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości społeczeństwa na temat zrównoważonej akwakultury i jej produktów – karpi. Kampanię realizuje Polski Karp Sp. z o.o. - Organizacja producentów, zrzeszająca obecnie około 80 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana jest z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze". Więcej informacji o projekcie na stronie: https://polskikarp.com/.